Terapia interpersonala si cea de familie

Terapia interpersonala

Psihoterapia poate implica miscari, teatru si muzica, poate ajuta persoanele de orice varsta si poate fi facuta in grupuri, perechi sau one on one (unu la unu). Aceasta abordare se axeaza pe relatiile interpersonale. 

Daca vrei sa iei legatura cu cei mai buni terapeuti din domeniu, te asteptam la Hollistic Wellness unde toate probemele tale gasesc eficient rezolvare!

Depresia, de exemplu, poate rezulta din relatia unei persoane cu altii. Abilitatile de invatare pentru imbunatatirea tiparelor de comunicare, pot ajuta clientul sa gestioneze depresia.

In primul rand, terapeutul poate ajuta clientul sa identifice emotiile relevante si de unde provin acestea. Apoi il poate ajuta sa-si exprime emotiile intr-un mod mai sanatos. De exemplu, cineva care raspunde la senzatia de neglijare prin faptul ca se infurie, poate declansa o reactie negativa la o persoana iubita.

Invatand sa exprimi anxietatea intr-un mod calm, poate creste sansele ca cealalta persoana sa reactioneze pozitiv. Clientul invata sa-si modifice abordarea fata de problemele interpersonale, sa le inteleaga si sa le gestioneze mai constructiv.

Terapia familiala

Un terapeut de familie priveste simptomele in contextul familial. Unele conditii necesita tratamentul unitatii familiale. Un exemplu este atunci cand un client are depresie din cauza unor probleme maritale.

Terapia cognitiva, terapia comportamentala si in special terapia interpersonala, pot ajuta.

Identificarea tiparelor familiale care contribuie la tulburarea comportamentului sau la tulburarile psihice, poate ajuta membrii familiei sa renunte la obiceiurile si modelele negative.

Adesea, terapia familiala se concentreaza pe imbunatatirea comunicarii in cadrul familiei. Participantii invata noi modalitati de a asculta si de a raspunde la intrebari in mod deschis si nu intr-unul defensiv.

Terapia familiala implica, in general, discutii si sesiuni de rezolvare a problemelor cu clientul si familia, in grup, in cupluri sau unu la unu.

Terapie de grup

O sesiune de terapie de grup implica de obicei 6-12 clienti si un terapeut. Participantii au probleme similare si beneficiaza de interactiunea cu un terapeut, observand modul in care altii se ocupa de problemele lor si raspund la feedback.

Obtinerea de feedback de la alte persoane cu probleme similare poate oferi o noua perspectiva si poate ajuta la facilitarea schimbarii. Terapia de grup ii poate ajuta pe cei care au un sentiment de izolare, din cauza problemelor lor.

Desi participarea la o sesiune de grup poate parea intimidanta, ii ajuta pe oameni sa-si dea seama ca nu sunt singuri si ca altii impartasesc aceeasi problema. Sentimentul de sustinere este, in general, puternic si multi participanti la terapia de grup considera ca experienta este satisfacatoare.
Terapia psihodinamica

Terapia psihodinamica, sau terapia orientata spre perspectiva, se axeaza pe cauzele profunde ale comportamentului. De exemplu, modelele de comportament care rezulta din experientele de viata ale unei persoane, care continua sa influenteze comportamentele actuale.

Scopul este de a creste gradul de constientizare de sine si intelegerea modului in care trecutul afecteaza comportamentul actual.

Clientul va lua in considerare problemele si simptomele nerezolvate care rezulta din relatiile disfunctionale anterioare. Problemele nerezolvate se pot baza pe comportamente precum abuzul de droguri sau alcool.

Acest lucru ii poate ajuta pe oameni sa inteleaga sursa stresului lor emotional, de obicei explorand motivele si nevoile, pe care nu le cunosc. Tratamentul psihodinamic poate ajuta persoanele ale caror simptome nu au fost ameliorate de alte forme de psihoterapie.