Terapie de familie – scurt istoric

Interventiile formale cu familiile pentru a ajuta persoanele si familiile care se confrunta cu diferite tipuri de probleme au facut parte din multe culturi, in istorie. Aceste interventii au implicat uneori proceduri formale sau ritualuri si adesea au inclus familia extinsa, precum si membrii non-kin (care nu sunt rude), ai comunitatii. In urma aparitiei specializarii in diverse societati, aceste interventii initiale de psihoterapie familiala, au fost adesea conduse de anumiti membri ai comunitatii – de exemplu, un sef, preot, medic si asa mai departe – de obicei ca functie auxiliara.

Terapie de familie – origini

Terapia familiala ca o practica profesionala distincta in culturile occidentale poate fi considerata a-si avea originile, in miscarile de munca sociala din secolul al XIX-lea din Regatul Unit si Statele Unite. Ca ramura a psihoterapiei, radacinile ei pot fi urmarite mai tarziu pana la inceputul secolului al XX-lea, o data cu aparitia miscarii de orientare a copilului si a consilierii casatoriei.

Terapie de familie – evolutie

Dezvoltarea formala a terapiei familiale dateaza din anii 1940 si inceputul anilor ’50, odata cu infiintarea, in 1942, a Asociatiei Americane a Consilierilor de Casatorie (precursorul AAMFT) si prin activitatea unor clinicieni si grupuri independente – in Regatul Unit Bowlby la Clinica Tavistock, in Statele Unite (Donald deAvila Jackson, John Elderkin Bell, Nathan Ackerman, Christian Midelfort, Theodore Lidz, Lyman Wynne, Murray Bowen, Carl Whitaker, Virginia Satir, Ivan Boszormenyi-Nagy) DLP Liebermann – care a inceput sa vada impreuna membrii familiei, pentru sesiuni de observare sau terapie.

Terapie de familie – influente

Mai intai a existat o influenta puternica din partea psihanalizei (majoritatea initiatorilor fondatori ai domeniului avand o experienta in acest sens) si psihiatria sociala, iar mai tarziu prin teoria invatarii si terapia comportamentala – si in mod semnificativ, acesti clinicieni au inceput sa articuleze diferite teorii cu privire la natura si functionarea familiei ca entitate, care reprezenta mai mult decat o simpla agregare a indivizilor.

Miscarea a primit un impuls important incepand cu inceputul anilor 1950 prin munca antropologului Gregory Bateson si a colegilor sai – Jay Haley, Donald D. Jackson, John Weakland, William Fry si mai tarziu Virginia Satir, Ivan Boszormenyi-Nagy, Paul Watzlawick si altii – la Palo Alto in Statele Unite, introducandu-se idei din domeniul ciberneticii si teoriei sistemelor generale in psihologia sociala si psihoterapie, terapeutii concentrandu-se in special pe rolul comunicarii (a se vedea proiectul Bateson).

Aceasta abordare a evitat concentrarea traditionala asupra psihologiei individuale si a factorilor istorici – care implica asa-numita cauzalitate liniara si continutul – si a accentuat mecanismele de feedback si mecanismele homeostatice plus „regulile” in interactiunile aici si acum – asa-numita cauzalitate si proces circular – despre care se credea ca mentin sau sa agraveaza problemele, indiferent de cauza (cauzele) originale.

Acest grup a fost, de asemenea, influentat semnificativ de activitatea psihiatrului american, hipnoterapeutului si terapeutului general, Milton H. Erickson – in special in utilizarea inovatoare a strategiilor de schimbare, cum ar fi directivele paradoxale de Psihologie inversa. Membrii proiectului Bateson (cum ar fi fondatorii unui numar de alte scoli de terapie familiala, inclusiv Carl Whitaker, Murray Bowen si Ivan Boszormenyi-Nagy) au avut un interes deosebit fata de posibilele cauze psihosociale si tratamentul schizofreniei, a presupusului „sens” si „functie” a semnelor si simptomelor din cadrul sistemului familial.

Terapie de familie – cercetari

Cercetarea psihiatrilor si psihanalistilor Lyman Wynne si Theodore Lidz privind devierea si rolurile de comunicare (de exemplu, pseudo-reciprocitatea, pseudo-ostilitatea) in familii de persoane cu schizofrenie, au devenit, de asemenea, influentate de teoreticieni si terapeuti orientati spre comunicare.De la mijlocul anilor 1980 pana in prezent, domeniul a fost marcat de o diversitate de abordari care reflecta partial scolile originale, dar care se bazeaza si pe alte teorii si metode din psihoterapia individuala si din alte parti – aceste abordari si surse includ: terapiile structurale, abordarile constructiviste (de exemplu, sistemele Milano / colaborativ / conversational, reflexiv), terapia bazata pe solutii, terapia narativa, o serie de abordari cognitive si comportamentale, abordari psihodinamice si de relationare-obiect, atasament si terapie concentrata emotional, abordari intergenerationale, terapie in retea si terapie multisistemica (MST).

In cabinetul Hollistic Wellness, specialistii nostri te asteapta cu cele mai bune solutii pentru orice problema. Ne-am dezvoltat si specializat intr-o multitudine de domenii, inclusiv terapie de familie, pentru a putea veni in ajutorul tau oricand!