Self-coaching-ul este procesul de introspecție și dialog interior, care îți permite să te cunoști mai bine, mai ales când traversezi o perioadă de tranziție, criză sau schimbări majore, atât în plan profesional, cât și în cel personal.

De unde începi un proces de self-coaching?

În cartea de căpătâi în domeniul coaching-ului,”Coaching pentru performanță”, scrisă de Sir John Withmore, autorul spune că dacă afli care este valoarea personală cea mai importantă după care te ghidezi în viață, îți poți construi o viziune în viața profesională sau poți lua decizii mai ușor în cea personală.

Cu alte cuvinte, care este scopul mai înalt din spatele planurilor tale ambițioase? Cum te poate ajuta a descoperi valoarea ta cea mai înaltă, chiar și în situațiile în care nu știi ce decizii să iei? Sau cum te poți autosabota în atingerea obiectivelor dacă există un conflict interior între scopul afacerii, al proiectului ori al companiei pe care o conduci, și scopul tău interior?

Valorile personale sunt reperele interioare în funcție de care afli cine ești și ce îți dorești. Aflând cine ești și ce îți dorești de la tine, de la viață și de la ceilalți, îți va fi mai ușor să iei deciziile potrivite, să faci alegeri în funcție de valorile tale și să faci cât mai puține compromisuri.

Profesional vorbind, scopul tău mai înalt, reprezintă valoarea numărul 1, care ar trebui să tragă sforile ca un păpușar în afacerea sau în cariera ta. Aceasta ar putea fi: independența sau dorința de libertate, ajutorul dat comunității, a-i inspira pe ceilalți, interrelaționarea, inovația, loialitatea față de clienți etc.

Atunci când devii conștient de această viziune de ansamblu, eforturile se aliniază cu această motivație interioară puternică, și totul funcționează mult mai în flow, cum spun americanii. Pe de altă parte, atunci când nu-ți asculți această voce interioară, când nu-ți urmezi misiunea personală, alegi să te ghidezi doar după așteptările imediate ale celorlalți, după beneficii materiale sau pentru că ”așa se face”. Și atunci apare ceea ce în coaching se numește – o criză a sensului -, adică un conflict interior între obiectivul care ”trebuie” atins din afară și misiunea ta personală.

Cum îți poți descoperi singur misiunea personală?

De obicei, oamenii nu sunt obișnuiți cu introspecția și auto-analiza mai profundă asupra propriei persoane pentru că societatea modernă aleargă mereu după rezultate și atingerea obiectivelor. Acest instrument de self-coaching poate fi la îndemâna oricărei persoane care își dorește să-și mărească gradul de claritate și să aibă o motivație interioară (constantă), care să susțină obiectivele afacerii sau ale planului de dezvoltare personală. În plus, cine altcineva în afară de tine ar putea avea acces la o întrebare atât de personală, cum este aceea a misiunii personale sau a valorii fundamentale în viață?

Care sunt cele 5 întrebări de self-coaching care te ajută să afli valoarea fundamentală în viața ta?

  1. Care este calitatea numărul 1 pe care o admiri la o persoană care te inspiră?

Posibil răspuns: Autenticitatea și lejeritatea cu care poate să fi ea însăși.

  1. Ce este sacru (foarte important, prețios) pentru tine în afacerea ta/jobul tau?

Posibil răspuns: În toate proiectele pe care le fac, este foarte important să las un spațiu inovației și creativității personale, adică să-mi pot exprima unicitatea.

  1. Cu ce ai vrea să rămână ceilalți în urma interacțiunii cu tine?

Posibil răspuns: Îmi place să inspir oamenii, prin pasiunea pe care o pun în afacerea mea, să caute în ei înșiși doza de unicitate, darul care îi face speciali.

  1. Care este mesajul principal pe care vrei să-l transmiți la finalul proiectelor tale?

Posibil răspuns: Cel mai important pentru mine este să însoțesc oamenii să-și descopere în ei înșiși resursele interioare (unicitatea) pentru a-și atinge obiectivele și să acceseze aceaste resurse interioare.

  1. Care este acea activitate pe care ai face-o oricum, chiar și gratuit?

Posibil răspuns: Îmi place să împărtășesc oamenilor din experiențele și conștientizările mele prin scris. Găsesc acest instrument ca fiind foarte util auto-cunoașterii, dar și dobândirii unei clarități asupra cuvintelor ce traduc experiența mea de viață.

Exercițiile de self-coaching sunt doar ușa către autocunoaștere. În cadrul unui proces de coaching ești ghidat și susținut să descoperi în tine și curajul de a deschide acea ușă a schimbării. Te așteptăm la o ședință introductivă de Life coaching să-ți redescoperi motivația de a aduce schimbări în viața ta și de a-ți seta obiective cu sens pentru anul ce vine!