În momentul în care membrii familiei sau partenerii nu mai găsesc resursele necesare pentru a face relația să funcționeze este indicat să apelezi la psihoterapia de cuplu și familie. Psihoterapia de cuplu și familie se ocupă așadar de relațiile între membrii cuplului sau între membrii familiei, relații care întâmpină dificultăți în a se susține fără suportul unui terapeut specializat în psihoterapia de cuplu și familie.

Deoarece relația reprezintă un spațiu nou creat, care nu exista înainte de implicarea membrilor, este indicat ca relația de familie sau cuplu să fie tratată separat de psihoterapia individuală. În spațiul cuplului și al familiei intră în mod evident mecanismele de apărare, comportamentele, emoțiile și nevoile fiecăruia dintre parteneri sau membri ai familiei. Terapia de cuplu sau familie se ocupă însă de viabilitatea și funcționalitatea acestei a treia entități, care este relația (de cuplu sau cea de familie).

O altă dificultate pentru cuplul sau familia modernă o reprezintă gradul de autosuficiență și maturizare a partenerilor. Față de familia tradițională considerată aproape obligatorie ca cerință socială, cuplurile moderne își caută adevăratele motivații de a intra în cuplu sau de a-și întemeia o familie.

Adesea dacă aceste motivații nu sunt solide pentru fiecare dintre parteneri, mai devreme sau mai târziu apare situația de criză în cuplu sau în familie, în care partenerii nu mai știu de ce au intrat în relație.

În cadrul ședințelor de psihoterapie în cuplu sau familie se poate lucra și pe aceste premise de la care a pornit necesitatatea unei relații: frica de abandon, frica de solitudine, idealizarea partenerului, investirea partenerului în rolul de Salvator, nevoia de a face neapărat un copil pentru că așa trebuie, idealizarea atracției sexuale și a relației de basm ”fericiți până la adânci bătrâneți”.

Pe lângă toate aceste provocări care țin de psihologia individuală a fiecăruia dintre parteneri, societatea modernă întâmpină și probleme sociale care pot interveni în trăinicia unui cuplu sau a unei familii: probleme de infertilitate la femei, lipsa apetitului sexual la bărbați, numărul crescut al divorțurilor, creșterea cheltuielilor și provocările economice, timpul petrecut în exces la serviciu, prelungirea perioadei de coabitare până la mariaj etc.

Iata și câteva situații punctuale în care este indicat să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut de cuplu și familie:

1) o perioadă de tranziție sau de criză prin care trece cuplul sau familia: intrarea copilului în primul sistem școlar, trecerea copilului către adolescență, îngrijrea unei membru al familiei care este bolnav, probleme economice sau criză financiară pentru unul dintre membrii familiei, separarea în cuplu sau divorțul;

2) probleme de relaționare sexuală, probleme de fertilitate pentru femei sau scăderea apetitului sexual la bărbăților, decizia întemeierii unei familii, educația sexuală pentru adolescenți;

3) confuzia în privința următorului pas în relație: căsătoria, nașterea unui copil;

4) perioade îndelungate de conflicte, certuri și stres în cuplu sau familie, care afectează bunăstarea membrilor familiei și relația;

5) dificultăți de integrare a copilului în mediul școlar, comportament agresiv sau de izolare a copilului;

6) căutarea alinării în afara relației, adică implicarea partenerilor sau a unuia dintre parteneri într-o relație extraconjugală;

7) neglijarea emoțională și afectivă pentru unul dintre parteneri sau pentru copii;

8) sentimentul de rivalitate a partenerului la nașterea copilului;

9) anxietatea partenerului pentru lipsa timpului petrecut în cuplu (femeie-bărbat) față de timpul petrecut în familie;

10) cazuri de depresie postpartum, frecvent întâlnită la mame, dar și la partenerii lor, în primele luni după nașterea copilului.

Te așteptăm la Holistic Wellness pentru o ședință de psihoterapie de cuplu sau familie alaturi de dr. Rares Ignat pentru a găsi sprijin și resursele necesare pentru îmbunătățirea relației de cuplu și bunăstarea membrilor familiei tale.

Tarife regasesti aici.