Unul dintre cele mai discutate subiecte într-o sesiune de Life Coaching sau consiliere este despre cum să-ți crești încrederea în tine ca persoană, atât pentru viața personală, cât și pentru cea profesională. Deși căutarea încrederii în sine este ”la modă”, românii se află pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. Asta pentru că problemele de stimă de sine scăzută și lipsa încrederii în sine vin din copilărie și educație, așa cum vom vedea în continuarea articolului.

Încrederea în sine reprezintă capacitatea omului de a crede că poate face față provocărilor vieții, că acționează conform principiilor și valorilor sale și că-și poate duce la îndeplinire obiectivele și visurile sale. Și, nu în ultimul rând, încrederea în sine te face să te simți mai relaxat și, în același timp, carismatic pentru cei din jurul său.

Încrederea în sine este o rezultantă a ceea ce crezi tu despre tine, dar și a acțiunilor pe care le iei zi de zi. Cu alte cuvinte, pentru a putea afla dacă ai încredere în tine, trebuie să observi cât de des ieși din zona de confort ( a cunoște oameni noi și a face activități noi), dacă ești încrezător în forțele proprii, dacă ai capacitatea să visezi.

Dacă încrederea în sine este ceva ce se poate dobândi în timp și prin exercițiu și se referă la rezultatele noastre, stima de sine pornește din interior spre exterior și reprezintă energia acțiunilor noastre, inclusiv a încrederii în sine.

Stima de sine sau respectul de sine reprezintă fundația încrederii în sine.

Ca să ajungi să fii încrezător în tine, trebuie mai întâi să crezi că meriți să obții rezultate, să ai relații sănătoase sau o carieră de succes.

”O stimă de sine solidă nu are nevoie de nimic din exterior – este un sentiment că meriți, indiferent de realizările tale. Stima de sine este calitatea respectului de sine, care se manifestă în viață prin comportamente și emoții. Cultivarea stimei de sine presupune să te împrietenești cu tine însuți, indiferent de rezultatele exterioare sau de părerile celorlalți”. (Gabor Mate)

”Este o afacere riscantă”, spune psihologul Pia Mellody, ”ca valorea ta proprie să depindă de feedback-ul celorlalți. Asta ar însemna că ești valoros ca persoană atunci când feedback-ul este pozitiv, dar te simți mai puțin valoros atunci când feedback-ul celorlalți este unul negativ”.

Stima de sine reprezintă acea valoare intrinsecă, nenegociabilă. Stima de sine înseamnă să știi că umanitatea ta (cu limite și calități) nu te face nedemn de iubire sau superior, ci pur și simplu om.

Când se construiește stima de sine?

Stima de sine sau respectul de sine este imaginea ta despre tine pe care ți-a conturat-o în copilărie, în funcție de cât de mult îți erau respectate nevoile și dorințele și câtă afecțiune necondiționată primeai ca și copil.

O stimă de sine scăzută își are rădăcinile în sentimentul de rușine „toxică”. Copilul care s-a simțit neacceptat sau nedorit de părinți își creează o credință puternică conform căreia a fi tu însuți devine rușinos sau nepotrivit pentru a te expune în lume.

În alte cazuri, pentru a supraviețui unui mediu familial dificil, un copil învață că trebuie să-și ignore propriile nevoi și să devină extrem de atent la nevoile și părerile celorlalți membri ai familiei, în defavoarea îndeplinirii propriilor nevoi. Mai târziu, ca adult, nu va ști cum să pună limite sănătoase în relație.

Care sunt cele 6 componente esențiale ale unei stime de sine solide?

  1. Sentimentul de putere interioară

Asumarea rolului de persoană responsabilă, matură și conștientă de emoțiile, trăirile și acțiunile sale.

  1. Respectul de sine sau iubirea de sine

A te respecta pe tine însuți este la fel cum ai respecta persoana pe care o iubești cel mai mult: părinți, iubit, copii etc. A te respecta pe tine însuți înseamnă să investești timp, energie și atenție în grija pentru tine, pentru gândurile, emoțiile și trăirile tale.

  1. Simțul realității

Înseamnă să observi ce poți schimba cu adevărat la tine și ce anume nu poate fi schimbat și ar trebui mai degrabă acceptat. A deveni conștient de limitele și darurile personale înseamnă a fi realist, adică un om cu o imagine clară (nu fantezistă sau inferioară) despre sine.

  1. Stabilirea de limite clare în relații

Limitele într-o relație reprezintă granița de unde începe personalitatea fiecăruia dintre cei doi. A încălca granițele celuilalt înseamnă a oferi prea multă atenție, sfaturi, timp și energie sau a nu ști să ceri de la celălalt ce ai tu nevoie în relație.

  1. Valori și principii după care îți ghidezi viața

Valorile personale sunt reperele interioare în funcție de care afli cine ești și ce îți dorești. Aflând cine ești și ce îți dorești de la tine, de la viață și de la ceilalți, îți va fi mai ușor să iei deciziile potrivite, să faci alegeri în funcție de valorile tale și să faci cât mai puține compromisuri sau reproșuri celorlalți.

  1. Sensul și misiunea personală

Întrebarea cea mai potrivită de self-coaching sau introspecție pentru a afla sensul în viață: la ce sunt bun în mod natural sau ce talent am în mod natural, pe care mi-aș dori să-l ofer și celorlați? A avea o viziune pentru viața ta înseamnă a te respecta și a simți că și tu contezi.

De unde începi să-ți construiești o stimă de sine solidă?

Dacă stima de sine este prima dată construită din punct de vedere psihologic în relație cu altcineva (cu părinții sau îngrijitorii noștri), asta înseamă că sentimentul de respect, acceptare și non-judecată pentru propria persoană poate fi recreat tot în relație, adică într-un cadru terapeutic, de consiliere sau de ghidare în care clientul se simte valoros ca persoană.

Te așteptăm așadar la o ședință de Life Coaching să înveți cum sa-ți construiești o stimă de sine solidă!

Tarife regăsești aici.