Teoria subpersonalităților derivă din munca lui Jung (identificarea arhetipurilor umane, comportamente arhaice aflate în subconștient) și cercetările lui Assagioli, legate de psihosinteză.

Psihosinteza reprezintă o abordare holistică a ființei umane care se adresează atât procesului de creștere personală — de personalitate, de integrare și de auto-actualizare, precum și dezvoltare transpersonală — trăirea experiențelor de vârf (Maslow), de creativitate, o perspectivă spirituală și stări de conștiință extinsă.

Assagioli a afirmat că o parte din disfuncțiile psihologice din lume provin din frustrare sau chiar disperare, provocate de lipsa sensului și a scopului din viețile noastre.

Ce reprezintă subpersonalitățile sau vocile noastre interioare?

Subpersonalitățile reprezintă diverse aspecte ale eului nostru care pot avea însușiri diferite și chiar obiective diferite. Multe subpersonalități își au originea în copilărie când, în mod inconștient, foloseam o anumită strategie pentru a obține ceva de la unul dintre părinți. Majoritatea subpersonalităților respectă o anumită nevoie a omului și oferă un dar, însă e important să nu ne identificăm doar cu un anumit rol și, mai mult, să observăm contextul potrivit în care să manifestăm acel rol. De exemplu, rolul de Copil Răsfățat poate funcționa în copilărie dar este nepotrivit într-un cadru formal, profesional, în care ni se cere o anumită maturitate.

Primul pas în lucrul cu subpersonalitățile noastre este să identificăm acea subpersonalitate pe care o utilizăm cel mai des și să devenim conștienți de ea, adică să intrăm în rolul de Observator. Urmează apoi o fază de dezidentificare, care ne permite să recunoaștem și alte subpersonalități, alte fațete/roluri ale noastre. De exemplu, o persoană rațională care se bazează tot timpul pe fapte și decizii obiective nu reușește să vadă și subpersonalitatea opusă, adică partea emoțională (care devine foarte importantă în relații).

Suntem foarte atașați de subpersonalitatea dominantă sau primară deoarece ea este cea mai veche structură de personalitate, care s-a format în copilărie, ca mecanism de apărare sau supraviețuire. Tocmai de aceea este indicat ca facilitatorul/coachul să recunoască și să onoreze beneficiile pe care această subpersonalitate dominantă le-a adus clientului (De exemplu, un rol de femeie de carieră care a asigurat resursele materiale întregii familii în momentele de criză, precum și dezvoltare personală și intelectuală).

Care este Eul Dirijor al subpersonalităților noastre?

Metoda de studiere a psihologiei subpersonalităților a fost pusă la punct  în anii ’70 de Dr. Hal Stone & Dr. Sidra Stone, și s-a numit Voice Dialogue. Metoda Voice Dialogue presupune ca facilitatorul să ghideze clientul spre recunoașterea diferitelor părți, aspecte ale sale prin a dialoga cu ele (Raționalul, Emoționalul, Controlorul, Protectorul, Copilul Interior, Părintele Responsabil, Mintea Observatoare). Scopul final al lucrului cu subpersonalitățile este găsirea unui Eu Conștient (Eul Dirijor), președintele de masa subpersonalităților, care să navigheze între aceste părți ale omului.

De îndată ce o persoană ”divorțează” într-un proces de coaching de subpersonalitatea sa dominantă, Eul Conștient poate să investească energie într-un mod conștient într-o altă subsonalitate, renegată. De exemplu, cineva care respinge spiritualitatea dintr-o subpersonalitate primară rațională și mentală ar putea să învețe să separe mintea rațională, astfel încât Eul Conștient să vadă și ce beneficii ar aduce o subpersonalitate de ”căutor spiritual”.

Scopul întrebărilor din coaching este de a-l ajuta pe client să recunoască și să înțeleagă mai bine pornirile și conflictele interioare, înainte de a le rezolva. În clipa în care clientul se simte în largul său, va putea numi singur subpersonalitățile sale (Controlor, Erou, Victimă, Dependent de..,etc)

5 beneficii ale lucrului cu subpersonalitățile în Life Coaching

1) conștientizarea tiparelor repetitive de comportament, a credințelor din copilărie

2) dezvoltarea rolului de Observator-Mediator al conflictelor interioare între diferitele părți ale sistemului personal

3) conștientizarea rolului de Eu Conștient, capabil și plin de resurse interioare

4) responsabilizarea Eului Conștient în participarea la viața activă, luarea deciziilor, schimbărilor și atingerii obiectivelor

5) îmbunătățirea relațiilor prin descoperirea tiparelor repetitive de relaționare, descoperirea subpersonalităților partenerilor, cele care se manifestă puternic în relație și cele lipsite de putere (Victima-Persecutor, Victimă-Salvator, Copil-Părinte, Iubit-Seducătoare)

Cel mai mare beneficiu al lucrului cu subpersonalitățile este autocunoașterea și dezamorsarea conflictelor interioare, între părțile aceluiași sistem (ceea ce consumă o cantitate impresionantă de energie). Recuperarea energiei psihice ar putea fi redirecționată de Eul Conștient pentru stimularea resurselor interioare, proactivitate și creativitate, relaționare sănătoasă, proiecte profesionale și realizarea obiectivelor personale.

Te așteptăm la o ședință de Coaching în Feminitate sau Life Coaching pentru a lucra cu subpersonalitățile tale și pentru a-ți dezamorsa propriile conflicte interioare!

Tarife regasesti aici.